Gevolgen en tips

Wereldwijd is er veel onderzoek verricht naar de mogelijke gevolgen van een scheiding voor de kinderen.

Negatieve gevolgen voor de kinderen

Wereldwijd is er veel onderzoek verricht naar de mogelijke gevolgen van een scheiding voor de kinderen. In bijna elke studie komt naar voren dat een scheiding risico’s met zich meebrengt voor het dagelijks functioneren van kinderen en hun ontwikkeling. De problemen nemen in ernst toe als de conflicten tussen ouders toenemen. Deze conflicten zijn schadelijker voor kinderen dan de scheiding op zichzelf.

De belangrijkste gevolgen op korte termijn

Emotionele problemen

Zoals depressieve gevoelens, schuldgevoelens, gevoelens van angst, stress, een laag zelfbeeld, loyaliteitsconflict, waardoor kinderen uit zelfbescherming soms het gevoel krijgen dat ze niets anders kunnen doen dan het contact met één ouder los te laten.

Gedragsproblemen

  • Zoals agressief gedrag, vormen van criminaliteit, vandalisme en risicovolle gewoonten (roken, blowen, drugs- of alcoholgebruik).
  • Problemen in relatie met vrienden en met andere leerlingen op school.
  • Slechtere schoolprestaties en concentratieproblemen.

Lichamelijke problemen

  • Zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, slaapproblemen, terugvallen in hun ontwikkeling (bijvoorbeeld bedplassen of duimen), anorexia en andere eetstoornissen.
  • Bindingsangst en een groter risico dat ze zelf ooit gaan scheiden komen vooral voor op latere leeftijd.

Welke tips geven kinderen hun ouders?

Als mediator en kindercoach bij echtscheiding kan ik hier een prachtige lijst plaatsen met tips voor ouders in scheiding. Maar niemand kan dit jullie beter vertellen dan de kinderen zelf. Kijk eens naar het meisje dat namens alle kinderen met veel moed, een duidelijke en mooie boodschap brengt aan alle gescheiden ouders.

Gevolgen en tips voor scheiden met kinderen

Wil je meer weten over mediation?

Neem contact met mij op via miriam@buromim.nl
of bel 06 – 13 69 68 64.

Wil je meer weten over mediation?

Neem contact met mij op via miriam@buromim.nl
of bel 06 – 13 69 68 64.