Scheiden en de aankomende feestdagen.

Kinderen willen hun ouders liever niet missen tijdens de feestdagen.

De Sint is gearriveerd en kerst staat al bijna voor de deur. Een gezellige en drukke periode breekt aan. Toch zien veel kinderen van gescheiden ouders hiertegen op.

Gezinstradities na de scheiding worden verbroken. Samen met de hele familie kerst en nieuwjaar vieren gebeurt niet meer.

Kinderen willen hun ouders liever niet missen tijdens de ‘belangrijke feestdagen’ en dit geldt andersom ook.

Sommige kinderen worden hier verdrietig en onzeker van. Als ouders het samen goed geregeld hebben, dan kunnen de kinderen én de ouders, zij het op een andere manier toch samen genieten.

Hoe kun je het goed regelen met de feestdagen?

Maak tijdig goede afspraken

  • Probeer zo veel mogelijk de activiteiten te verdelen. Wie helpt met de surprise? Zorgen we samen voor de kerst-of sinterklaascadeaus of apart?
  • Het is voor de kinderen heel fijn als ouders samen naar schoolactiviteiten kunnen komen. Lukt dit niet? Wie gaat er dan wel?
  • Waar zijn de kinderen tijdens de feestdagen? Het geeft kinderen en jullie zelf veel rust om dit tijdig te weten

Maak nieuwe tradities

  • Draai bijvoorbeeld eerste en tweede kerstdag elk jaar om. Of wissel de tijd dat de kinderen bij je zijn met kerst en oud & nieuw elk jaar af met de andere ouder.
  • Tradities kun je ook invoeren buiten de feestdagen om. Bijvoorbeeld, elke woensdag frietdag, een jaarlijks uitje tijdens vader- en of moederdag.
  • Nieuwe kleine tradities helpt jullie kind ook bij de grote veranderingen. 

Stimuleer en ben positief

  • Als het kind praat over de zijn ervaring bij de andere ouder, is het fijn als je belangstellend en positief bent. Dat motiveert je kind om datgeen dat hij/ zij meemaakt, bezighoudt of voelt met je te blijven delen.
  • Als jij de ouder bent die een feestdag alleen doorbrengt, voorkom dat het kind zich schuldig voelt of medelijden met je heeft. Vertel dat je hem/haar zal missen maar dat je zelf ook iets leuks gaat doen. Pas dan kan je kind met een gerust hart met de andere ouder mee.

Kortom: accepteer dat alles na een scheiding anders is, ook de feestdagen. Goed en tijdig overleg en een beetje flexibiliteit draagt bij aan fijne feestdagen voor je kind, voor jullie als ouders en alle andere betrokkenen.

Nieuwsberichten

Laat ons geen kant kiezen

Bij elkaar blijven en ruzie maken of elkaar negeren is funest voor de kinderen
Mogen kinderen van 12 jaar of ouder zelf kiezen bij wie ze gaan wonen na een scheiding?